Miles House

Read more Hide text

This significant refurbishment and extension involved the combination of two properties to create a substantial family home with an entirely new lower level connected with the reimagined garden which made the most of the substantial corner position and triple aspect of the house.

The brief was to create an enlarged family home to seamlessly combine the extended accommodation whilst retaining the character of the original house, which in parts dated back to the Queen Anne period and had occupied the Heath side position for around 300 years.

A new garden level was created replacing low and unused basement storage rooms. This was connected with the refurbished floors above with a sweeping limestone cantilevered staircase with hand wrought iron balustrade leading from the extended stone tiled entrance hall to a new garden hall at lower ground level.

A new three storey extension housed double height kitchen breakfast room and master bedroom suite above, both benefit from commanding views of the new gardens, the kitchen from a wonderful new terrace. A newly crafted limestone sundial formed the balustrade to the southern end of the terrace and was created with the help of an academic expert in the field.

Award winning landscape designer Julie Toll redesigned the gardens to wrap and connect the newly extended home which connected via new ground floor and garden terraces.